Większość osób doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, którym się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Takie opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu innych. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.
Dawniej opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki się pojawiają.
Robi się je wyłącznie z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym zmieszaniu gotową masę prasuje się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Często przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, wytłaczające świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz