27.04.2020

Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini: Pichuncho


Chilisjki trunek, kojarzony z martini, a więc Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, opisującym przeróżne rodzaje napojów alkoholowych z całego świata.

Pichuncho to nazwa nawiązująca do niewielkiego, chilijskiego ptaszka. Drink stanowi połączenie kwaśnego pisco, wermutu oraz klina cytrynowego. Cytrynę często pomija się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwala na pozyskanie jeszcze bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco oraz wermut to natomiast podstawa. Na witrynie pichuncho znajduje się dokładny przepis. Wystarczy zamieścić pisco i wermut z kostkami lodu w shakerze i potrząsać przez 15 sekund.

Później napój należy przelać do szklanki przeznaczonej do martini albo margarity. Trunek dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to napój, jaki na długo zapada w pamięć i z tego powodu znacznie częściej gości na naszych stołach. Warto poznać technikę jego wykonania i czasem podawać go gościom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz